Geschichtete Drinks kommen nicht nur in Form eines Pousse-Cafés auf den Tisch, sondern es gibt auch geschichtete Cocktails. Der Princeton Cocktail ist ein gelungenes Beispiel aus Old Tom Gin, Orangenbitter und Port.
60 ml Hayman’s Old Tom Gin 30 ml Graham’s Tawny Port 20 Jahre 1 dash Scrappy’s Orange Bitters
Zubereitung: Old Tom Gin und Orangenbitter mit 3 Eiswürfeln 20 Sekunden (60 Mal) rühren, in das Glas abseihen, in dieses vorsichtig den Portwein geben, so daß dieser auf den Grund des Glases fließen kann.
Alternativ und von uns aktuell bevorzugt:
60 ml Finsbury 47 Gin 2,5 ml Zuckersirup (2:1) 30 ml Graham’s Tawny Port 20 Jahre 1 dash Orange Bitters
Zubereitung: Gin, Zuckersirup und Orangenbitter mit 3 Eiswürfeln 20 Sekunden (60 Mal) rühren, in das Glas abseihen, in dieses vorsichtig den Portwein geben, so daß dieser auf den Grund des Glases fließen kann.
Die Rezeptvarianten
Wir wollen nicht zu sehr darauf eingehen, wer wann den Princeton Cocktail oder einen verwandten Cocktail wie abgewandelt oder falsch zubereitet bzw. benannt hat. Dies ist an dieser Stelle vielleicht etwas zu ermüdend, und der geneigte Leser mag selbst einen Blick in die Rezeptsammlung werfen. Stattdessen geben wir an dieser Stelle nur wider, was sich grundsätzlich aus der Rezeptsammlung ableiten läßt. Was ein Princeton Cocktail ist, darüber gibt es trotz aller Varianten, die im Laufe der Zeit hervorgebracht wurden, eine Einigkeit.
Für einen echten Princeton Cocktail, erstmals 1895 erschienen, verwendet man Old Tom Gin, rührt diesen mit Orangenbitter, gibt diese Mischung in ein Glas und anschließend einen Port darüber, der dann auf den Boden des Glases sinkt.
Es gibt zahlreiche andere Cocktails, die zwar auch Princeton Cocktail heißen, aber trotzdem nur vereinzelt veröffentlicht wurden. Lediglich die erstmals 1934 auftretende Variante aus Gin, französischem Wermut und Limettensaft wird in den Folgejahren regelmäßig zitiert.
Ein Union League Cocktail, erstmals 1913 bei Jacques Straub erschienen, ist im Grunde genommen eine Variante des Princeton Cocktails, und kann als ebenso populär gelten. Er unterscheidet sich von einem Princeton Cocktail lediglich dadurch, daß alle Zutaten, also auch der Portwein, gemeinsam gerührt werden. Beim Princeton Cocktail wird der Port nachträglich ins Gästeglas geschichtet.
In den Folgejahren werden diese Beiden Varianten, Princeton Cocktail und Union League Cocktail, oft durcheinander gebracht und nicht klar voneinander getrennt.
Um es ganz deutlich zu sagen: Der Union League Cocktail ist ohne Fehl und Tadel. Aber der Princeton Cocktail gefällt uns wesentlich besser. Durch die Schichtung verändert sich der Cocktail während des Trinkens und eröffnet so eine neue Dimension. Also ganz klar die Empfehlung unsererseits, dem Princeton Cocktail den Vorzug zu geben!
Der Princeton Cocktail muß um 1900 sehr beliebt gewesen sein. In den Zeitungen der damaligen Zeit gehört er zu den wenigen Cocktails, die in Flaschen abgefüllt angeboten werden, so wie dies auch für Manhattan Cocktails, Martini Cocktails, Whiskey Cocktails und Vermouth Cocktails geschah. Doch es handelte es sich dann nicht um einen Princeton Cocktail, sondern um einen Union League Cocktail – da der Portwein sich in den Flaschen mit den übrigen Ingredienzien vermischt. Alternativ könnte es sich natürlich auch um einen anderen Cocktail handeln, der ebenfalls Princeton hieß, doch wir haben in den Rezeptbüchern erst 1910 eine abweichende Rezeptur gefunden, so daß man wohl davon ausgehen kann, der in Flaschen abgefüllte Princeton ist der klassische, mit Old Tom Gin, Port und Orangenbitter.
Allerdings kann man dies nicht mit Bestimmtheit sagen. Wir haben zwar in den Rezeptbüchern erst ab 1910 andere Rezepturen gefunden, doch gibt es einen Zeitungsartikel in der New Yorker Sun vom 18. Dezember 1901, in dem die Rede davon ist, daß ein Princeton Cocktail eine Spielart des Manhattan Cocktails sei, und daß man französischen Bitter und französischen Absinth dafür verwende: „The newest of cocktails is the Princeton. It is said to have been invented by a bartender at a big chophouse bar. With it he invented a Yale cocktail so as to be on the safe side no matter which college won in football this fall. Curiously enough the Princeton cocktail was the one which survived the test put to it by drinkers although Yale won the football game. The Princeton is a sort of parody of the old Manhattan, the bitters and absinthe being both French.“[6] Ein derartiges Rezept haben wir jedoch ansonsten nirgends finden können.
Es sei uns an dieser Stelle vielleicht noch erlaubt, auf diejenigen Cocktails einzugehen, die einen anderen Namen erhalten haben.
Der 1928 veröffentlichte Crimson Cocktail ist nichts anderes als ein mit Dry Gin hergestellter Princeton Cocktail. Allerdings ist seine Bezeichnung als Crimson Cocktail unglücklich gewählt, denn 1906 führt Louis Muckensturm einen Crimson Cocktail auf, der aus Sloe Gin, französischem Wermut und Angostura- und Orangen-Bitter besteht; jedoch ist Louis Muckensturms Bezeichnung ebenfalls irreführend, denn sein Cocktail ist ein Sloe Gin Cocktail, wie wir in einem weiteren Beitrag noch zeigen werden. 1953 hingegen wird ein Crimson Cocktail bei Leo Cotton mit Dry Gin, Zitronensaft, Grenadine und Portwein zubereitet. Stan Jones verzichtet 1977 auf Grenadine und verwendet stattdessen Zucker. Man weiß also eigentlich nicht, was denn nun ein Crimson Cocktail wirklich ist.
Der Honolulu Cocktail aus dem Jahr 1930 ist ein Union League Cocktail mit weißem Port.
Der 1933 erschienene Hi Ho Cocktail ist ein Union League Cocktail mit einer Zitronenzeste.
Der ebenfalls 1933 erschienene Mariposa Cocktail ist ebenfalls ein Union League Cocktail. Allerdings ist die Bezeichnung auch aus einem anderen Grunde verkehrt. Denn die älteren Namensrechte für einen Mariposa Cocktail liegen 1930 bei Gedelp. Hier wird der Mariposa mit Bacardi-Rum, Cognac, Grapefruitsaft und Zitronenzeste zubereitet. Diesen nimmt Jim Meehan 2008 auf, verwendet jedoch Orangensaft anstelle des Grapefruitsaftes.
Der 1937 bei Julio Castro erschienene Calamuchita hat entfernt etwas mit einem Union League Cocktail zu tun, bestehend aus Gin, Port und anstelle des Orangenbitters mit einem anderen Bitter.
Namensgebung des Princeton Cocktails
Benannt ist der Princeton Cocktail nach der Stadt Princeton in New Jersey. 1930 sehen Charlie Roe und Jim Schwenck in ihrem Buch „The Home-Bartender’s Guide“ einen Zusammenhang mit der Princeton University und deren Football-Mannschaft. Dieser Gedanke wird auch von Magnus Brecenbeck 1934 in „What Shall We Drink“ aufgegriffen. Der Gedanke liegt nahe, denn es gibt auch Cocktails, die nach anderen Elite-Universitäten benannt sind: Yale und Harvard.
Die erste Rezeptur für einen Princeton Cocktail erschien 1895 in George J. Kappelers „Modern American Drinks“. In diesem ist auch der Harvard und der Yale Cocktail aufgeführt.
Beschäftigen wir uns also in diesem Zusammenhang einmal näher mit der Geschichte der gleichnamigen Universität. Die Princeton University ist eine Privatuniversität und liegt in der Stadt Princeton in New Jersey, rund 90 Kilometer von Manhattan entfernt. Sie ist die viertälteste Universität der Vereinigten Staaten und gehört zusammen mit den Universitäten Yale und Harvard zu den angesehensten und reichsten Universitäten der Welt. Sie hat das weltweit größte Pro-Kopf-Vermögen einer Universität überhaupt. Der Vermögenswert belief sich im Jahr 2015 auf knapp 21 Milliarden US-Dollar. [1] Die Princeton University wurde als „College of New Jersey“ am 22. Oktober 1746 gegründet. Zunächst befand sich das College für ein Jahr in Elizabeth, anschließend für neun Jahre in Newark und wurde erst 1756 nach Princeton verlegt. Der ursprüngliche Name wurde aber vorerst beibehalten. Erst 1896 wurde das College aufgrund seiner erweiterten Fakultäten zur „Princeton University“. [1]
Da der Cocktail älter ist, kann er also nicht nach der Universität benannt worden sein, sondern nur nach dem Ort, in der sie lag.
Namensgebung des Union League Cocktails
Der Vollständigkeit halber wollen wir auch auf die Bezeichnung des Union League Cocktails eingehen. 1931 erklärt uns Albert Stevens Crockett in „Old Waldorf Days“, daß der Drink nach dem Union League Club in New York benannt sei.
Der New Yorker Union League Club wurde 1863 in New York gegründet. Interessant ist vielleicht die Tatsache, daß ihr zweites Clubhaus bis 1881 die Jerome Mansion war. [2] Über dieses Gebäude haben wir im Zusammenhang mit dem Manhattan Cocktail geschrieben. Doch wollen wir an dieser Stelle unsere Zweifel vorbringen. Wir glauben nicht, daß es der New Yorker Union League Club war, der dem Drink seinen Namen gab. Auch in anderen Städten gab es Union League Clubs. Sie wurden während des amerikanischen Bürgerkriegs (zwischen 1861 und 1865) gegründet, um die Loyalität gegenüber der Union der Vereinigten Staaten von Amerika zu fördern und die Politik des neu gewählten Präsidenten Abraham Lincoln. [4]
Ausschlaggebend für unseren Einwand ist, daß der Cocktail erstmals von Jacques Straub veröffentlicht wurde. Dieser war in Chicago tätig, und dort erschien auch sein Buch. Namensgebend wird daher mit größerer Wahrscheinlichkeit der 1879 in Chicago gegründete, doch bis 1862 zurückreichende Union League Club sein. Die Mitglieder dieses Clubs spielten in Chicago eine wichtige Rolle bei der Gründung vieler kultureller Organisationen, darunter das Art Institute of Chicago, die Orchestra Hall, das Auditorium Theater und das Field Museum. [2][3]
Allerdings können wir auch dies nicht mit Sicherheit behaupten. Denn leider gibt es einen Zeitungsartikel in der New York Tribune aus dem Jahr 1894, in dem man davon spricht Union League oder Manhattan Cocktails zu trinken. [7] Woraus dieser Union League Cocktail bestand, wird uns leider nicht überliefert, so daß wir auch nicht wissen, ob er mit Jacques Straubs Rezeptur identisch war, und ob sein Union League Cocktail nicht doch nach dem New Yorker Union League Club benannt sein könnte.
1895 George J. Kappeler: Modern American Drinks. Seite 40. Princeton Cocktail.
A mixing-glass half-full fine ice, three dashes orange bitters, one and a half pony Tom gin. Mix, strain into cocktail-glass; add half a pony port wine carefully and let it settle in bottom of cocktail before serving.
1898 Anonymus: Cocktails. Seite 32. Princeton Cocktail.
A MIXING-GLASS half-full fine ice, three dashes orange bitters, one and a half pony Tom gin. Mix, strain into cocktail-glass; add half a pony port wine carefully and let it settle in bottom of cocktail before serving.
1900 George J. Kappeler: Modern American Drinks. Seite 40. Princeton Cocktail.
A mixing-glass half-full fine ice, three dashes orange bitters, one and a half pony Tom gin. Mix, strain into cocktail-glass; add half a pony port wine carefully and let it settle in bottom of cocktail before serving.
1901 Anonymus: The Cocktail Book. Seite 21. Princeton Cocktail.
Use Mixing Glass. THREE dashes orange bitters; three- quarters Tom gin. Fill with ice, mix, and strain into a cocktail glass. Add one- quarter port wine carefully, and let it settle to bottom before serving.
1902 Anonymus: The Cocktail Book. Seite 19. Princeton Cocktail.
Use Mixing Glass. THREE dashes Angostura bitters; three quarters Tom gin. Fill with ice, mix, and strain into a cocktail glass. Add one- quarter port wine carefully, and let it settle to botton before serving.
1903 Anonymus: Manuel du Cocktail. Seite 19. Princeton Cocktail.
Se servir du verre à mixtion. TROIS gouttes d’angostura, gin, marque Tom, aux trois quarts. Remplir de glace, mélanger et filtrer dans un verre à cocktail. Ajouter un quart de porto très lentement et laisser déposer au fond avant de servir.
1905 Anonymus: The Gorham Cocktail Book. Seite 34. Princeton Cocktail.
Three dashes orange bitters, one and a half pony Tom gin, half a pony port wine. A MIXING-GLASS half-full fine ice, three dashes orange bitters, one and a half pony Tom gin. Mix, strain into cocktail-glass; add half a pony port wine carefully and let it settle in bottom of cocktail before serving.
1905 Charles S. Mahoney: The Hoffman House Bartender’s Guide. Seite 153. Princeton Cocktail.
Use mixing glass. Two dashes orange bitters, three-quarters Tom gin, fill with ice; strain into cocktail glass, add one good dash of Port wine carefully and let it settle to the bottom before serving; lemon on top.
1906 George J. Kappeler: Modern American Drinks. Seite 40. Princeton Cocktail.
A mixing-glass half-full fine ice, three dashes orange bitters, one and a half pony Tom gin. Mix, strain into cocktail-glass; add half a pony port wine carefully and let it settle in bottom of cocktail before serving.
1908 Charles S. Mahoney: The Hoffman House Bartender’s Guide. Seite 153. Princeton Cocktail.
Use mixing glass. Two dashes orange bitters, three-quarters Tom gin, fill with ice; strain into cocktail glass, add one good dash of Port wine carefully and let it settle to the bottom before serving; lemon on top.
1909 George J. Kappeler: Modern American Drinks. Seite 40. Princeton Cocktail.
A mixing-glass half-full fine ice, three dashes orange bitters, one and a half pony Tom gin. Mix, strain into cocktail-glass; add half a pony port wine carefully and let it settle in bottom of cocktail before serving.
1910 Charles S. Mahoney: The Hoffman House Bartender’s Guide. Seite 153. Princeton Cocktail.
Use mixing glass. One dash of gum syrup, three dashes Boker’s bit- ters, one-half Italian Vermouth, one-half of brandy, ice; strain into cocktail glass; lemon on top.
1912 Charles S. Mahoney: The Hoffman House Bartender’s Guide. Seite 153. Princeton Cocktail.
Use mixing glass. Two dashes orange bitters, three-quarters Tom gin, fill with ice; strain into cocktail glass, add one good dash of Port wine carefully – and let it settle to the bottom before serving; lemon on top.
1913 Bartender’s Association of America: Bartender’s Manual. Seite 23. Princeton Cocktail.
(Use mixing glass.) 2 dashes orange bitters; 3/4 Tom gin; fill with ice; strain into cocktail glass; add 1 good dash of port wine care- fully and let it settle to the bottom before serving; lemon on top.
1913 Jacques Straub: A Complete Manual of Mixed Drinks. Seite 46. Union League Cocktail.
1 Dash Orange Bitters. 1/3 Jigger Port Wine. 2/3 Jigger Tom Gin. Stir well.
1914 Anonymus: The Art of Mixing Them. Seite 27. Princeton Cocktail.
(Use mixing glass.) 2 dashes orange bitters; 3/4 Tom gin; fill with ice; strain into cocktail glass, add 1 good dash of port wine carefully and let it settle to the bottom before serving; lemon on top.
1914 Jacques Straub: Drinks. Seite 41. Union League Cocktail.
1 dash orange bitters. 1/3 jigger port wine. 2/3 jigger Tom gin. Stir well.
1915 John B. Escalante: Manual del cantinero. Seite 26. Princeton Cocktail.
(Prinsenton cockteil) USE UN VASO DE LOS DE REFRESCO Echese la necesaria cantidad de hielo en pedacitos par[a] mediar el vaso, y agréguese: […] . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 cucharada. […ca] . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 copita [Mézclese] todo con una cuchara, cuélese en una copa de [las de] cocktail, y sírvase.
1916 Jacob Abraham Grohusko: Jack’s Manual. Seite 65. Princeton Cocktail.
Gin cocktail with one squirt of seltzer on top.
Seite 50. Gin Cocktail.
1 dash Bitters 100% Gordon Dry Gin 1/2 glass cracked ice. Stir and strain; twist a piece of lemon peel and serve.
1916 Jacob Abraham Grohusko: Jack’s Manual. Seite 72. Union League Cocktail.
1 dash Orange Bitters 40% Port Wine 60% Tom Gin. Stir well.
1917 Hugo R. Ensslin: Recipes for Mixed Drinks. Seite 26. Princeton Cocktail.
2 dashes Lime Juice 1 jigger El Bart Gin Shake well in a mixing glass with cracked ice, strain into cocktail glass and serve with an olive.
1920 Anonymus: Good Cheer. Seite 23. Union League Cocktail.
1 dash orange bitters. 1/3 shot port wine. 2/3 shot Torn gin. Stir well.
1923 Harry McElhone: „Harry“ of Ciro’s ABC of Mixing Cocktails. Seite 56. Princeton Cocktail.
2 dashes of Orange Bitters, 1 teaspoonful of Port Wine, 1 glass of Old Tom Gin. Shake well and strain. Squeeze lemon peel on top.
1926 Anonymus: The Cocktail Book. Seite 24. Princeton Cocktail.
Use Mixing Glass. THREE dashes orange bitters; three- quarters Tom gin. Fill -with ice, mix, and strain into a cocktail glass. Add one- quarter port wine carefully, and let it settle to bottom before serving.
1926 Harry McElhone: Harry’s ABC of Mixing Cocktails. Seite 73. Princeton Cocktail.
2 dashes of Orange Bitters, 1 teaspoonful of Port Wine, 1 glass of Old Tom Gin. Shake well and strain. Squeeze lemon peel on top.
1927 Anonymus: El arte de hacer un cocktail. Seite 60. Princeton.
Vasito de ginebra inglesa. 1 ó 2 gotas Orange bitters. Chorrito de agua mineral carbonatada. Bátase bien y sírvase.
1927 Anonymus: El arte de hacer un cocktail. Seite 74. Union Club.
Gota de Orange bitters. 1/3 vino Oporto. 2/3 ginebra. Bien batido.
1927 Anonymus: The Cocktail Book. Seite 24. Princeton Cocktail.
Use Mixing Glass. THREE dashes orange bitters; three- quarters Tom gin. Fill with ice, mix, and strain into a cocktail glass. Add one- quarter port wine carefully, and let it settle to bottom before serving.
1927 Harry McElhone: Barflies and Cocktails. Seite 54. Princeton Cocktail.
2 dashes of Orange Bitters, 1 teaspoonful of Port Wine, 1 glass of Old Tom Gin. Shake well and strain. Squeeze lemon peel on top.
1927 Jean Lupoiu: 370 recettes de cocktails. Seite 75. Princeton Cocktail.
1 jet Porto Blanc, 2 jets Bitter Orange, 1 verre Old Tom Gin.
1927 Piero Grandi: Cocktails. Seite 48. Princeton Cocktail.
2 gouttes d’Orange Bitters, une cuillerée à thé de Port wine, un verre de Old Tom Gin. Mé- langez bien et versez. Ajoutez un peu de pelure de citron.
1928 Charles Nicholas Reinhardt: „Cheerio“. Seite 16. Crimson Cocktail.
Mix in a shaker one part dry gin with a dash of orange bitters. Ice, shake and pour into a glass. Then pour over this a half portion of Port wine. Allow it to settle without stirring before serving.
1930 Anonymus – Cocktails by „Jimmy“ Late of Ciro’s London. Seite 64. Princeton.
4 parts Old Tom Gin 1 part Port Wine 2 dashes Orange Bitters per cocktail Squeeze a piece of lemon peel on top.
1930 Anonymus: Here’s How. Seite 15. Princeton Cocktail.
1/3 shot creme de menthe white. Frappe. Gin Cocktail with one squirt seltzer on top.
1930 Charles Nicholas Reinhardt: „Cheerio“. Seite 9. Crimson Cocktail.
Mix in a shaker one part dry gin with a dash of orange bitters. Ice, shake and pour into a glass. Then pour over this a half portion of Port wine. Allow it to settle without stirring before serving.
1930 Charlie Roe & Jim Schwenck: The Home-Bartender’s Guide. Seite 59. Princeton Cocktail.
A mixing-glass half-full of fine ice Three dashes of Orange Bitters One and a half ponies of Tom Gin Mix, strain into cocktail glass Add half a pony Port Wine carefully, and let it settle in the bottom of the cocktail before serving
To old Nassau, with best wishes from new Nassau. We suggest they serve this to the football team just before game time. Place your money on the Tiger, boys!
1930 Edgar Baudoin: Les Meilleurs Cocktails. Seite 25. Honolulu Cocktail.
1 jet Porto blanc, 2 jets Bitter orange, 1 verre Old Tom Gin.
1930 Gerardo Corrales: Club de cantineros. Seite 67. Union League Cocktail.
1930 Gerardo Corrales: Club de cantineros. Seite 57. Princeton Cocktail.
Gin . . . . . . . . . . . . . 3/4 jigger Port . . . . . . . . . . . 1/4 jigger . Orange Bitters . . . . . 2 dashes Shake gin and bitters well with ice, strain into chilled cocktail glass, add port and let settle before serving.
1930 Harry Craddock: The Savoy Cocktail Book. Seite 129. Princeton Cocktail.
2 Dashes Orange Bitters. 1/3 Port Wine. 2/3 Tom Gin. Stir well and strain into cock- tail glass. Squeeze lemon peel on top.
1930 Harry McElhone: Harry’s ABC of Mixing Cocktails. Seite 68. Princeton Cocktail.
2 dashes of Orange Bitters, 1 teaspoonful of Port Wine, 1 glass of Old Tom Gin. Shake well and strain. Squeeze lemon peel on top.
1930 Jere Sullivan: The Drinks of Yesteryear. Seite 26. Princeton.
1/2 Irish Whiskey 1/2 Italian Vermouth Orange juice Shake well and strain into cocktail glass.
For Sons of Old Nassau.
1930 William T. Boothby: „Cocktail Bill“ Boothby’s World Drinks. Seite 70. Princeton.
Gin . . . . . . . . . . . 3/4 jigger Port . . . . . . . . . . 1/4 jigger . Orange Bitters …2 dashes Shake gin and bitters well with ice, strain into chilled cocktail glass, add port and let settle before serving.
1931 Albert Stevens Crockett: Old Waldorf bar Days. Seite 157. Princetone.
After a college somewhere in New Jersey, which used to send a lot of young men to the Waldorf Bar. Or, at least, they came. Dash of Orange Bitters Two-thirds jigger Tom Gin Stir; strain; fill with Seltzer
1931 Albert Stevens Crockett: Old Waldorf bar Days. Seite 168. Union League.
Dash of Orange Bitters One-third Port Wine One-third Tom Gin Stir; strain
Seite 103:
The Waldorf Bar served a Racquet Club, a Riding Club and a Union League Club cocktail, thus honoring certain social and representative New York institutions.
1932 James A. Wiley: The Art of Mixing. Seite 33. Princeton Cocktail.
Pinch 2 dashes of orange bitters into 1 teaspoon- ful of Port Wine, add 1 portion of Gin, plenty ice, wave shaker and pour.
1932 Jimmy: The Green Cocktail Book. Seite 64. Princeton.
4 parts Old Tom Gin 1 part Port Wine 2 dashes Orange Bitters per cocktail Squeeze a piece of lemon peel on top.
1933 Anonymus: Hollywood’s Favorite Cocktails. Seite 23. Hi Ho Cocktail.
2 Dashes Orange Bitters 1/3 Port Wine 2/3 Tom Gin Stir well and strain into cocktail glass. Squeeze lemon peel on top.
1933 Anonymus: Lest We Forget. Seite 18. Princeton Cocktail.
Use Mixing Glass Two dashes orange bitters. Three-quarters gin. Fill with ice. Strain into cocktail glass; add one good dash of port wine carefully and let it settle to the bottom before serving. Lemon on top.
1933 Anonymus: O’Dell’s Book of Cocktails and Fancy Drinks. Seite 106. Princeton Cocktail.
2 dashes Orange Bitters, Teaspoonful of Port Wine, Glass of Old Tom Gin.
1933 Anonymus: The Bartender’s Friend. Seite 115. Princeton Cocktail.
Tom Gin Into a shaker put some fine ice, 1 stiff Port Wine jigger of gin, and 2 dashes of bitters. Orange Bitters Shake and strain into a cocktail glass. . Carefully slip into the glass 1 teaspoon- . ful of port so that it will settle grad . ually.
1933 Anonymus: The Cocktail Book. Seite 24. Princeton Cocktail.
Use Mixing Glass. THREE dashes orange bitters; three- quarters Tom gin. Fill with ice, mix, and strain into a cocktail glass. Add one- quarter port wine carefully, and let it settle to bottom before serving.
1933 Antonio Josa: Cocktelera Universal. Seite 32. Mariposa Cocktail.
1/3 de vino de Oporto. 1/3 de Dry Gin. 1/3 de Orange Bitters.
1933 George A. Lurie: Here’s How. Seite 67. Princeton.
Gin . . . . . . . . . . 3/4 jigger Port . . . . . . . . . . . 1/4 jigger . Orange Bitters . . . 2 dashes Shake gin and bitters well with ice, strain into chilled cock tail glass, add port and let settle before serving.
1933 Harry Craddock: The Savoy Cocktail Book. Seite 129. Princeton Cocktail.
2 Dashes Orange Bitters. 1/3 Port Wine. 2/3 Tom Gin. Stir well and strain into cock- tail glass. Squeeze lemon peel on top.
1933 Jacob Abraham Grohusko: Jack’s Manual. Seite 105. Union League Cocktail.
1934 American Traveling Mixologists (Charles C. Mueller, Al Hoppe Sr., A. V. Guzman & James Cunningham): Pioneers of Mixing at Elite Bars 1903-1933. Princeton. 2/3 Brandy; 2 dashes Italian vermouth; 2 dashes pineapple juice; Dash bokers or picon bitters; Glass No. 1. Shake.
1934 Anonymus: A Life-Time Collection of 688 Recipes for Drinks. Seite 49. Union League Cocktail.
1 dash Orange Bitters 2/3 jigger Tom Gin. Stir 1/3 jigger Port Wine well
1934 Anonymus: The Complete Bartender’s Guide. Seite 114. Princeton Cocktail.
(Use mixing glass.) 2 dashes orange bitters. 3/4 Tom gin. Fill with ice; strain into cocktail glass; add 1 good dash of port wine carefully and let it settle to the bottom before serving; lemon on top.
1934 Charles Nicholas Reinhardt: Punches and Cocktails. Seite 9. Crimson Cocktail.
Mix in a shaker one part dry gin with a dash of orange bitters. Ice, shake and pour into a glass. Then pour over this a half portion of Port wine. Allow it to settle without stirring before serving.
1934 Harry Jerrold Gordon: Gordon’s Cocktail and Food Recipes. Seite 96. Princeton Cocktail No. 1.
1 Gin 1 French Vermouth Ice. – Add Juice of 1/2 Lime. Stir, strain and serve. Place an Olive in the glass if desired.
1934 Harry Jerrold Gordon: Gordon’s Cocktail and Food Recipes. Seite 96. Princeton Cocktail No. 2.
2 Gin 1 Port Wine Orgeat Bitters, 3 Dashes Ice. – Stir, strain. Add a Lemon Twist.
1934 Harry McElhone: Harry’s ABC of Mixing Cocktails. Seite 81. Princeton Cocktail.
2 dashes of Orange Bitters, 1 teaspoonful of Port Wine, 1 glass of Old Tom Gin. Shake well and strain. Squeeze Lemon Peel on top.
1933 Jacob Abraham Grohusko: Jack’s Manual. Seite 105. Union League Cocktail.
1934 Jean Robert Meyer: Bottoms Up. Seite 29. Princeton Cocktail.
Two or three dashes of orange bitters, one or two ounces of gin, half ounce of port wine. Shake and strain into cocktail glass.
1934 Patrick Gavin Duffy: The Official Mixer’s Manual [collectic1806]. Seite 72. Princeton Cocktail.
2 Dashes Lime Juice 1 Jigger Gin 1 Jigger French Vermouth Stir well with cracked ice, strain into glass and serve with an Olive. Use glass number 4
1934 Magnus Bredenbek: What Shall We Drink. Seite 27. Princeton Cocktail.
Anyone would feel like a „Tiger“ after a game with Yale, for instance, drinking this Princeton concoction: Into a tumb- ler with cracked ice pour one and a half ounces of Gin, pre- ferably „dry,“ a quarter teaspoon of Orange Bitters, a tea- spoon of „gum,“ and stir well to chill and mix ingredients. Strain into cocktail glass and top off with a half ounce of Port Wine, or Benedictine or Catawba, if you prefer, floating it on top of the Gin. A bit of lemon peel is nice.
1934 Patrick Gavin Duffy: The Official Mixer’s Manual. Seite 72. Princeton Cocktail.
2 Dashes Lime Juice 1 Jigger Gin 1 Jigger French Vermouth Stir well with cracked ice, strain into glass and serve with an Olive. Use glass number 4
1934 Tom & Jerry: How to Mix Drinks [collectiv1801]. Seite 114. Princeton Cocktail.
(Use mixing glass.) 2 dashes orange bitters. 3/4 Tom gin. Fill with ice; strain into cocktail glass; add 1 good dash of port wine carefully and let it settle to the bottom before serving; lemon on top.
1934 William T. Boothby: „Cocktail Bill“ Boothby’s World Drinks. Seite 86. Hi Ho.
1934 William T. Boothby: „Cocktail Bill“ Boothby’s World Drinks. Seite 139. Princeton.
Gin . . . . . . . . . . . . . . . 3/4 jigger Port . . . . . . . . . . . . . . . . 1/4 jigger . Orange Bitters . . . . . . 2 dashes Shake gin and bitters well with ice, strain into chilled cocktail glass, add Port and let settle before serving.
1935 Albert Stevens Crockett: The Old Waldorf-Astoria Bar Book. Seite 75. Union League.
Dash of Orange Bitters One-third Port Wine Two-thirds Tom Gin (Stir)
Seite 22:
The Waldorf Bar served a Racquet Club, a Riding Club and a Union League Club cocktail, thus honoring certain social and representative New York institutions.
1935 Gustav Selmer Fougner: Along the Wine Trail. Seite 218. Porto Dash.
Two parts Dry Gin One part Port Wine One dash orange bitters
1935 Leo Cotton: Old Mr. Boston. Seite 103. Princeton Cocktail.
1 Jigger Old Mr. Boston Dry Gin 1 Jigger French Vermouth 2 Dashes Lime Juice Stir well with cracked ice and strain into 3 oz. Cocktail glass and serve with an Olive.
1935 O. Blunier: The Barkeeper’s Golden Book. Seite 128. Princeton.
2/3 Gin 1/3 Porto 2 ds. Orange Bitter
1936 Anonymus: Cocktails, Drinks and Snacks. Seite 11. Princeton Cocktail No. 1.
2 oz. Gin 1 oz. French Vermout Ice, add juice of 1-2 lime, stir, strain into cocktail glass, add one olive.
1936 Bill Edwards: Drinks. Seite 57. Princeton.
4 parts Old Tom Gin 1 part Port Wine 2 dashes Orange Bitters per cocktail Squeeze a piece of lemon peel on top.
1936 Frank Meier: The Artistry of Mixing Drinks. Seite 37. Princeton.
In mixing-glass: a dash of Or- ange Bitters, half Gin, half white Port; stir slightly and serve.
1937 Julio Castro: Autococktail „Castro“. Seite 32. Calamuchita.
R. 1/2 Ginebra Rancho 1/2 Oporto Real 1820 (etiqueta gris) 1 Chorrito de Bitter Aromatique Herwig Sírvase en copa No 7.
1937 Salvador Trullos Mateu: Recetario internacional de cockt-tails. Seite 124. Union League Cock-Tail.
Gotas orange bitters. Tercera parte vino Oporto. Dos terceras partes ginebra Old Tom. Revuélvase.
1938 Anonymus: Cocktails. Seite 5. The Princeton Cocktail.
1 Pony Gin 1/2 Pony White Creme de Menthe Serve In a highball glass with ice. Fill with seltzer.
1938 Hyman Gale & Gerald F. Marco: The How and When. Seite 135. Princeton Cocktail.
3/4 Dry Gin 1/4 Port Wine 2 dashes Orange Bitters Shake well Strain into Cocktail Glass Dash with Port
1940 Anonymus: Professional Mixing Guide. Seite 48. Princeton Cocktail.
3/4 Gin, 1/4 Port Wine, 2 dashes Or- ange Bitters. Stir thoroughly in cracked ice and strain into cocktail glass. Twist Lemon Peel on top, for oil.
Seite 9:
Orange bitters, Lemon bitters and Lime bitters are important as flavorings in a number of different drinks, particularly when a fragrant aroma is sought. For example, you can’t make a Princeton cocktail without Orange bitters, or a New Orleans cocktail without Peychaud’s, any more than you can make a genuine Manhattan without Angostura Bitters.
3/4 part Gin 1/4 part Port Wine 2 dashes Orange Bitters Stir thoroughly in cracked ice and strain into cocktail glass. Garnish with a twist of lemon peel.
1940 Patrick Gavin Duffy: The Official Mixer’s Manual. Seite 72. Princeton Cocktail.
2 Dashes Lime Juice 1 Jigger Gin 1 Jigger French Vermouth Stir well with cracked ice, strain into glass and serve with an Olive. Use glass number 4
2 Gin 1 Port Wine Orgeat Bitters, 3 Dashes Ice. — Stir, strain. Add a Lemon Twist.
1944 Nick Thomas: Bartender’s Friend. Princeton.
1 oz. Dry Gin 1 oz. Port Wine 1 Dash Orange Bitters
1948 David A. Embury: The Fine Art of Mixing Drinks. Seite 248. Princeton.
1 part Port 3 parts Gin 2 dashes Orange Bitters to each drink Authorities differ as to the proper mixing of this drink. Under one version, all the ingredients are stirred together; under another version the gin and bitters are shaken with crushed ice, poured into a chilled cocktail glass, and the port is then poured into the glass and allowed to settle through the gin and bitters. A twist of lemon over the top.
1948 Hilario Alonso Sanchez: El arte del cantinero. Seite 351. Princeton No. 1.
1 parte de ginebra. 1 parte de vermouth fran- cés. El jugo de 1/2 limón criollo. Hielo. Revuélvase, cuéle- se y sírvase, poniéndose en la copa, si la desean, una aceituna.
1948 Hilario Alonso Sanchez: El arte del cantinero. Seite 351. Princeton No. 2.
2 partes de ginebra. 1 parte de vino de Oporto. 3 chorros de Orgeat Bitters. Hielo. Revuélvase, cuéle- se y sírvase con una tira re- torcida de cascara de limón francés.
1948 Hilario Alonso Sanchez: El arte del cantinero. Seite 351. Princeton No. 3.
1/3 vasito menta blanca fra- ppé. Gin coctel con agua Setz arriba.
1948 Hilario Alonso Sanchez: El arte del cantinero. Seite 398. Union League.
1/3 vino de Oporto. 2/3 Ginebra Old Tom. Gotas de Orange Bitters. Hielo. Revuélvase, cuéle- se y sírvase.
1948 Trader Vic: Bartender’s Guide. Seite 137. Hi Ho Cocktail.
1 oz. gin 1/2 oz. white port . 1 dash orange bitters Shake with cracked ice; strain into chilled cocktail glass.
1948 Trader Vic: Bartender’s Guide. Seite 170. Princeton Cocktail 1.
1 1/2 oz. gin 1/2 oz. port wine . 2 dashes orange bitters Shake gin and orange bitters with cracked ice; strain into chilled cocktail glass; add port and let settle before pouring.
1948 Trader Vic: Bartender’s Guide. Seite 170. Princeton Cocktail 2.
1 1/2 oz. gin 1 1/2 oz. French vermouth . 2 dashes lime juice Stir with cracked ice; strain into chilled double cocktail glass. Serve with olive.
1949 Anonymus: Professional Mixing Guide. Seite 51. Princeton Cocktail.
2 dashes Orange bitters, 3/4 Gin, 1/4 Port Wine, stir thoroughly in cracked ice and strain into a cock- tail glass. Twist Lemon Peel on top for oil
1949 Harry Schraemli: Das grosse Lehrbuch der Bar. Seite 420. Princeton-Cocktail.
2 d. Orangebitter, 1/3 Portwein, 2/3 Gin. Kurz schütteln. Das Aroma von einem Stückchen Zitronenschale darauf pressen.
1950 Ted Shane: Authentic and Hilarious Bar Guide. Seite 69. Princeton.
1 jigger French Vermouth 2 dashes Lime Juice . 1 jigger Gin Stir with cracked ice and strain. Serve with olive.
1951 Anonymus: L’abc per miscelare i cocktails. Seite 44. Princeton.
2 spruzzi di Bitter d’arancio, un cucchiaino di Porto, un bicchierino di Old Rider’s Gin. Scuotere bene , colare e servire con buccia di limone.
1951 Ted Saucier: Ted Saucier’s Bottoms Up. Seite 197. Princeton.
2/3 dry gin Dash orange bitters Serve in Delmonico glass. Add ice. Stir, and fill with club soda.
1952 Anonymus: Cocktails. Seite 89. Princeton.
Dans le verre à mélange: Un trait d’orange bitters, 1/2 de gin, 1/2 de porto blanc, Remuer vivement et servir.
1953 Anonymus: Esquire’s Handbook for Hosts. Seite 125. Princeton.
Dash of orange bitters 2/3 jigger Tom gin Stir; fill with seltzer
1953 Anonymus: Esquire’s Handbook for Hosts. Seite 125. Union League.
Dash of orange bitters 1/3 port wine 2/3 Tom gin (stir)
1953 Anonymus: The U.K.B.G. Guide to Drinks. Seite 78. Princeton.
2/3 Gin. 1/3 Port Wine. Dash Orange Bitters. Lemon Peel on top. Stir and Strain.
1953 David A. Embury: The Fine Art of Mixing Drinks. Seite 257. Princeton.
1 part Port 3 parts Gin 2 dashes Orange Bitters to each drink Authorities differ as to the proper mixing of this drink. Under one version, all the ingredients are stirred together; under another version the gin and bitters are shaken with crushed ice, poured into a chilled cocktail glass, and the port is then poured into the glass and allowed to settle through the gin and bitters. A twist of lemon over the top.
1953 „Kappa“: Bartender’s Guide to Mixed Drinks. Seite 98. Princeton Cocktail.
1 oz. Dry Gin 1 oz. Dry Vermouth Juice 1/2 Lime Stir well with cracked Ice and strain into 3 oz. Cock- tail glass.
1953 Leo Cotton: Old Mr. Boston Official Bartender’s Guide. Seite 53. Crimson Cocktail.
1 1/2 oz. Old Mr. Boston Dry Gin 2 Teaspoons Lemon Juice 1 Teaspoon Grenadine Shake well with cracked Ice and strain into 3 oz. Cocktail glass, leaving enough room on top to float 3/4 oz. Port Wine.
1953 Leo Cotton: Old Mr. Boston Official Bartender’s Guide. Seite 119. Princeton Cocktail.
1 oz. Old Mr. Boston Dry Gin 1 oz. French Vermouth Juice 1/2 Lime Stir well with cracked Ice and strain into 3 oz. Cocktail glass.
1955 Anonymus: The U.K.B.G. Guide to Drinks. Seite 78. Princeton.
2/3 Gin. 1/3 Port Wine. Dash Orange Bitters. Lemon Peel on top. Stir and Strain.
1956 Patrick Gavin Duffy: The Official Mixer’s Manual. Seite 59. Princeton.
1 Jigger Dry Gin 1/3 Jigger Port 2 Dashes Orange Bitters Stir with ice and strain into glass. Serve with a twist of Lemon Peel.
1957 Henri Barman: Cocktails et autres boissons mélangées. Seite 75. Princeton.
Shaker, glace 3/4 Dry Gin 1/4 Porto 2 traits Orangebitter Bien frapper au shaker et passer dans verre à cocktail. Essence de citron. Mélangeur électr. : voir note.
1957 Lawrence Blochman: Here’s How. Seite 48. Princeton.
2 parts gin 1 part port wine . 2 dashes orange bitters Stir with ice, strain, and serve in a cocktail glass with a twist of lemon peel. Use only one dash of bitters and you may call this a Porto Dash. The barman at Henri’s in New York does.
1960 Anonymus: The U.K.B.G. Guide to Drinks. Seite 78. Princeton.
2/3 Gin. 1/2 Port Wine. Dash Orange Bitters. Lemon Peel on top. Stir and Strain.
1963 Luigi Veronelli: I cocktails. Seite 225. Princeton Cocktail.
1 bicchiere e 1/2 di old-tom gin 1/2 bicchiere di porto bianco 2 gocce di orange bitter ghiaccio a cubetti Introdurre qualche cubetto di ghiaccio nel mixer. Versare il gin ed il porto e mescolarli usando l’apposito cucchiaio; aggiungere l’orange bitter. Mescolare piuttosto forte, lasciar riposare uno o due secondi, riprendere infine a mescolare ma lentamente. Servire subito.
1963 Luigi Veronelli: I cocktails. Seite 260. Union League Cocktail.
1 bicchiere e 1/3 di old-tom gin 2/3 di bicchiere di porto bianco 4 gocce di orange bitter ghiaccio a cubetti Introdurre qualche cubetto di ghiaccio nel mixer. Versare l’old-tom gin ed il porto e mescolarli usando l’apposito cucchiaio; aggiungere l’orange bitter. Mescolare piuttosto forte, lasciar riposare uh secondo, riprendere infine a mescolare ma lentamente. Servire subito.
1964 Anonymus: Manual del Bar. Seite 140. Princeton.
2/3 Dry Gin. 1/3 Vino Oporto. 2 golpes de Bitter Orange. Piel de limón retorcida. Vaso mezclador.
1965 Anonymus: The U.K.B.G. Guide to Drinks. Seite 81. Princeton.
2/3 Gin. 1/3 Port Wine. Dash Orange Bitters. Lemon Peel on top. MIXING GLASS.
1965 Robert London & Anne London: Cocktails and Snacks. Seite 39. Princeton Cocktail.
1 1/2 ounces dry gin 2 dashes orange bitters 1/2 ounce port wine Stir with cracked ice. Strain into cocktail glass. Serve with twist of lemon peel.
1972 Leo Cotton: Old Mr. Seite 78. Princeton Cocktail.
1 oz. Old Mr. Boston Dry Gin 1 oz. Dry Vermouth Juice 1/2 Lime Stir will with cracked ice and strain into 3 oz. cocktail glass.
1976 Anonymus: International Guide to Drinks. Seite 61. Princeton.
1976 Harry Craddock: The Savoy Cocktail Book. Seite 129. Princeton Cocktail.
2 Dashes Orange Bitters. 1/3 Port Wine. 2/3 Gin. Stir well and strain into cocktail glass. Squeeze lemon peel on top.
1977 Stan Jones: Jones‘ Complete Barguide. Seite 261. Crimson Cocktail.
Cocktail Glass Shake 1-1/2 oz gin 1/4 oz lemon juice 1/4 tsp sugar Float 3/4 oz port wine
1977 Stan Jones: Jones‘ Complete Barguide. Seite 373. Princeton.
Cocktail Glass Stir 1-1/2 oz gin 1 oz port 2 dashes orange bitters Lemon twist optional Variation 1 oz gin 1 oz dry vermouth 1/2 oz lime juice Olive Variation Cocktail Glass Stir Hiball Glass Build 1-1/2 oz Old Tom gin 2 dashes orange bitters Fill with soda, ice
1979 Fred Powell: The Bartender’s Standard Manual. Seite 68. Princeton Cocktail.
1 jigger Gin 1/3 jigger Port 2 Dashes Orange Bitters Stir with ice. Strain into cocktail glass. Serve with a twist of lemon peel.
2008 Anthony Giglio & Jim Meehan: Mr. Boston. Seite 64. Crimson Cocktail. 1 1/2 oz. Gin; 2 tsps. Lemon Juice; 1 tsp. Grenadine; 3/4 oz. Port. Shake first three ingredients, strain, float the port on top.
Geschichtete Drinks kommen nicht nur in Form eines Pousse-Cafés auf den Tisch, sondern es gibt auch geschichtete Cocktails. Der Princeton Cocktail ist ein gelungenes Beispiel aus Old Tom Gin, Orangenbitter und Port.
60 ml Hayman’s Old Tom Gin
30 ml Graham’s Tawny Port 20 Jahre
1 dash Scrappy’s Orange Bitters
Zubereitung: Old Tom Gin und Orangenbitter mit 3 Eiswürfeln 20 Sekunden (60 Mal) rühren, in das Glas abseihen, in dieses vorsichtig den Portwein geben, so daß dieser auf den Grund des Glases fließen kann.
Alternativ und von uns aktuell bevorzugt:
60 ml Finsbury 47 Gin
2,5 ml Zuckersirup (2:1)
30 ml Graham’s Tawny Port 20 Jahre
1 dash Orange Bitters
Zubereitung: Gin, Zuckersirup und Orangenbitter mit 3 Eiswürfeln 20 Sekunden (60 Mal) rühren, in das Glas abseihen, in dieses vorsichtig den Portwein geben, so daß dieser auf den Grund des Glases fließen kann.
Die Rezeptvarianten
Wir wollen nicht zu sehr darauf eingehen, wer wann den Princeton Cocktail oder einen verwandten Cocktail wie abgewandelt oder falsch zubereitet bzw. benannt hat. Dies ist an dieser Stelle vielleicht etwas zu ermüdend, und der geneigte Leser mag selbst einen Blick in die Rezeptsammlung werfen. Stattdessen geben wir an dieser Stelle nur wider, was sich grundsätzlich aus der Rezeptsammlung ableiten läßt. Was ein Princeton Cocktail ist, darüber gibt es trotz aller Varianten, die im Laufe der Zeit hervorgebracht wurden, eine Einigkeit.
Für einen echten Princeton Cocktail, erstmals 1895 erschienen, verwendet man Old Tom Gin, rührt diesen mit Orangenbitter, gibt diese Mischung in ein Glas und anschließend einen Port darüber, der dann auf den Boden des Glases sinkt.
Es gibt zahlreiche andere Cocktails, die zwar auch Princeton Cocktail heißen, aber trotzdem nur vereinzelt veröffentlicht wurden. Lediglich die erstmals 1934 auftretende Variante aus Gin, französischem Wermut und Limettensaft wird in den Folgejahren regelmäßig zitiert.
Ein Union League Cocktail, erstmals 1913 bei Jacques Straub erschienen, ist im Grunde genommen eine Variante des Princeton Cocktails, und kann als ebenso populär gelten. Er unterscheidet sich von einem Princeton Cocktail lediglich dadurch, daß alle Zutaten, also auch der Portwein, gemeinsam gerührt werden. Beim Princeton Cocktail wird der Port nachträglich ins Gästeglas geschichtet.
In den Folgejahren werden diese Beiden Varianten, Princeton Cocktail und Union League Cocktail, oft durcheinander gebracht und nicht klar voneinander getrennt.
Um es ganz deutlich zu sagen: Der Union League Cocktail ist ohne Fehl und Tadel. Aber der Princeton Cocktail gefällt uns wesentlich besser. Durch die Schichtung verändert sich der Cocktail während des Trinkens und eröffnet so eine neue Dimension. Also ganz klar die Empfehlung unsererseits, dem Princeton Cocktail den Vorzug zu geben!
Der Princeton Cocktail muß um 1900 sehr beliebt gewesen sein. In den Zeitungen der damaligen Zeit gehört er zu den wenigen Cocktails, die in Flaschen abgefüllt angeboten werden, so wie dies auch für Manhattan Cocktails, Martini Cocktails, Whiskey Cocktails und Vermouth Cocktails geschah. Doch es handelte es sich dann nicht um einen Princeton Cocktail, sondern um einen Union League Cocktail – da der Portwein sich in den Flaschen mit den übrigen Ingredienzien vermischt. Alternativ könnte es sich natürlich auch um einen anderen Cocktail handeln, der ebenfalls Princeton hieß, doch wir haben in den Rezeptbüchern erst 1910 eine abweichende Rezeptur gefunden, so daß man wohl davon ausgehen kann, der in Flaschen abgefüllte Princeton ist der klassische, mit Old Tom Gin, Port und Orangenbitter.
Allerdings kann man dies nicht mit Bestimmtheit sagen. Wir haben zwar in den Rezeptbüchern erst ab 1910 andere Rezepturen gefunden, doch gibt es einen Zeitungsartikel in der New Yorker Sun vom 18. Dezember 1901, in dem die Rede davon ist, daß ein Princeton Cocktail eine Spielart des Manhattan Cocktails sei, und daß man französischen Bitter und französischen Absinth dafür verwende: „The newest of cocktails is the Princeton. It is said to have been invented by a bartender at a big chophouse bar. With it he invented a Yale cocktail so as to be on the safe side no matter which college won in football this fall. Curiously enough the Princeton cocktail was the one which survived the test put to it by drinkers although Yale won the football game. The Princeton is a sort of parody of the old Manhattan, the bitters and absinthe being both French.“ [6] Ein derartiges Rezept haben wir jedoch ansonsten nirgends finden können.
Es sei uns an dieser Stelle vielleicht noch erlaubt, auf diejenigen Cocktails einzugehen, die einen anderen Namen erhalten haben.
Namensgebung des Princeton Cocktails
Benannt ist der Princeton Cocktail nach der Stadt Princeton in New Jersey. 1930 sehen Charlie Roe und Jim Schwenck in ihrem Buch „The Home-Bartender’s Guide“ einen Zusammenhang mit der Princeton University und deren Football-Mannschaft. Dieser Gedanke wird auch von Magnus Brecenbeck 1934 in „What Shall We Drink“ aufgegriffen. Der Gedanke liegt nahe, denn es gibt auch Cocktails, die nach anderen Elite-Universitäten benannt sind: Yale und Harvard.
Die erste Rezeptur für einen Princeton Cocktail erschien 1895 in George J. Kappelers „Modern American Drinks“. In diesem ist auch der Harvard und der Yale Cocktail aufgeführt.
Beschäftigen wir uns also in diesem Zusammenhang einmal näher mit der Geschichte der gleichnamigen Universität. Die Princeton University ist eine Privatuniversität und liegt in der Stadt Princeton in New Jersey, rund 90 Kilometer von Manhattan entfernt. Sie ist die viertälteste Universität der Vereinigten Staaten und gehört zusammen mit den Universitäten Yale und Harvard zu den angesehensten und reichsten Universitäten der Welt. Sie hat das weltweit größte Pro-Kopf-Vermögen einer Universität überhaupt. Der Vermögenswert belief sich im Jahr 2015 auf knapp 21 Milliarden US-Dollar. [1] Die Princeton University wurde als „College of New Jersey“ am 22. Oktober 1746 gegründet. Zunächst befand sich das College für ein Jahr in Elizabeth, anschließend für neun Jahre in Newark und wurde erst 1756 nach Princeton verlegt. Der ursprüngliche Name wurde aber vorerst beibehalten. Erst 1896 wurde das College aufgrund seiner erweiterten Fakultäten zur „Princeton University“. [1]
Da der Cocktail älter ist, kann er also nicht nach der Universität benannt worden sein, sondern nur nach dem Ort, in der sie lag.
Namensgebung des Union League Cocktails
Der Vollständigkeit halber wollen wir auch auf die Bezeichnung des Union League Cocktails eingehen. 1931 erklärt uns Albert Stevens Crockett in „Old Waldorf Days“, daß der Drink nach dem Union League Club in New York benannt sei.
Der New Yorker Union League Club wurde 1863 in New York gegründet. Interessant ist vielleicht die Tatsache, daß ihr zweites Clubhaus bis 1881 die Jerome Mansion war. [2] Über dieses Gebäude haben wir im Zusammenhang mit dem Manhattan Cocktail geschrieben. Doch wollen wir an dieser Stelle unsere Zweifel vorbringen. Wir glauben nicht, daß es der New Yorker Union League Club war, der dem Drink seinen Namen gab. Auch in anderen Städten gab es Union League Clubs. Sie wurden während des amerikanischen Bürgerkriegs (zwischen 1861 und 1865) gegründet, um die Loyalität gegenüber der Union der Vereinigten Staaten von Amerika zu fördern und die Politik des neu gewählten Präsidenten Abraham Lincoln. [4]
Ausschlaggebend für unseren Einwand ist, daß der Cocktail erstmals von Jacques Straub veröffentlicht wurde. Dieser war in Chicago tätig, und dort erschien auch sein Buch. Namensgebend wird daher mit größerer Wahrscheinlichkeit der 1879 in Chicago gegründete, doch bis 1862 zurückreichende Union League Club sein. Die Mitglieder dieses Clubs spielten in Chicago eine wichtige Rolle bei der Gründung vieler kultureller Organisationen, darunter das Art Institute of Chicago, die Orchestra Hall, das Auditorium Theater und das Field Museum. [2] [3]
Allerdings können wir auch dies nicht mit Sicherheit behaupten. Denn leider gibt es einen Zeitungsartikel in der New York Tribune aus dem Jahr 1894, in dem man davon spricht Union League oder Manhattan Cocktails zu trinken. [7] Woraus dieser Union League Cocktail bestand, wird uns leider nicht überliefert, so daß wir auch nicht wissen, ob er mit Jacques Straubs Rezeptur identisch war, und ob sein Union League Cocktail nicht doch nach dem New Yorker Union League Club benannt sein könnte.
Quellen
Historische Rezepte
1895 George J. Kappeler: Modern American Drinks. Seite 40. Princeton Cocktail.
A mixing-glass half-full fine ice, three dashes
orange bitters, one and a half pony Tom gin.
Mix, strain into cocktail-glass; add half a pony
port wine carefully and let it settle in bottom of
cocktail before serving.
1898 Anonymus: Cocktails. Seite 32. Princeton Cocktail.
A MIXING-GLASS half-full fine ice, three dashes
orange bitters, one and a half pony Tom gin.
Mix, strain into cocktail-glass; add half a pony port
wine carefully and let it settle in bottom of cocktail
before serving.
1900 George J. Kappeler: Modern American Drinks. Seite 40. Princeton Cocktail.
A mixing-glass half-full fine ice, three dashes
orange bitters, one and a half pony Tom gin.
Mix, strain into cocktail-glass; add half a pony
port wine carefully and let it settle in bottom of
cocktail before serving.
1901 Anonymus: The Cocktail Book. Seite 21. Princeton Cocktail.
Use Mixing Glass.
THREE dashes orange bitters; three-
quarters Tom gin. Fill with ice, mix,
and strain into a cocktail glass. Add one-
quarter port wine carefully, and let it settle
to bottom before serving.
1902 Anonymus: The Cocktail Book. Seite 19. Princeton Cocktail.
Use Mixing Glass.
THREE dashes Angostura bitters; three
quarters Tom gin. Fill with ice, mix,
and strain into a cocktail glass. Add one-
quarter port wine carefully, and let it settle
to botton before serving.
1903 Anonymus: Manuel du Cocktail. Seite 19. Princeton Cocktail.
Se servir du verre à mixtion.
TROIS gouttes d’angostura, gin, marque
Tom, aux trois quarts. Remplir de
glace, mélanger et filtrer dans un verre à
cocktail. Ajouter un quart de porto très
lentement et laisser déposer au fond avant
de servir.
1905 Anonymus: The Gorham Cocktail Book. Seite 34. Princeton Cocktail.
Three dashes orange bitters, one and
a half pony Tom gin, half a pony port
wine.
A MIXING-GLASS half-full fine
ice, three dashes orange bitters,
one and a half pony Tom gin. Mix,
strain into cocktail-glass; add half a
pony port wine carefully and let it settle
in bottom of cocktail before serving.
1905 Charles S. Mahoney: The Hoffman House Bartender’s Guide. Seite 153. Princeton Cocktail.
Use mixing glass.
Two dashes orange bitters, three-quarters Tom
gin, fill with ice; strain into cocktail glass, add one
good dash of Port wine carefully and let it settle to
the bottom before serving; lemon on top.
1906 George J. Kappeler: Modern American Drinks. Seite 40. Princeton Cocktail.
A mixing-glass half-full fine ice, three dashes
orange bitters, one and a half pony Tom gin.
Mix, strain into cocktail-glass; add half a pony
port wine carefully and let it settle in bottom of
cocktail before serving.
1908 Charles S. Mahoney: The Hoffman House Bartender’s Guide. Seite 153. Princeton Cocktail.
Use mixing glass.
Two dashes orange bitters, three-quarters Tom
gin, fill with ice; strain into cocktail glass, add one
good dash of Port wine carefully and let it settle to
the bottom before serving; lemon on top.
1909 George J. Kappeler: Modern American Drinks. Seite 40. Princeton Cocktail.
A mixing-glass half-full fine ice, three dashes
orange bitters, one and a half pony Tom gin.
Mix, strain into cocktail-glass; add half a pony
port wine carefully and let it settle in bottom of
cocktail before serving.
1910 Charles S. Mahoney: The Hoffman House Bartender’s Guide. Seite 153. Princeton Cocktail.
Use mixing glass.
One dash of gum syrup, three dashes Boker’s bit-
ters, one-half Italian Vermouth, one-half of brandy,
ice; strain into cocktail glass; lemon on top.
1912 Charles S. Mahoney: The Hoffman House Bartender’s Guide. Seite 153. Princeton Cocktail.
Use mixing glass.
Two dashes orange bitters, three-quarters Tom
gin, fill with ice; strain into cocktail glass, add one
good dash of Port wine carefully – and let it settle to
the bottom before serving; lemon on top.
1913 Bartender’s Association of America: Bartender’s Manual. Seite 23. Princeton Cocktail.
(Use mixing glass.) 2 dashes
orange bitters; 3/4 Tom gin; fill with ice; strain into
cocktail glass; add 1 good dash of port wine care-
fully and let it settle to the bottom before serving;
lemon on top.
1913 Jacques Straub: A Complete Manual of Mixed Drinks. Seite 46. Union League Cocktail.
1 Dash Orange Bitters.
1/3 Jigger Port Wine.
2/3 Jigger Tom Gin.
Stir well.
1914 Anonymus: The Art of Mixing Them. Seite 27. Princeton Cocktail.
(Use mixing glass.) 2 dashes orange bitters;
3/4 Tom gin; fill with ice; strain into cocktail
glass, add 1 good dash of port wine carefully
and let it settle to the bottom before serving;
lemon on top.
1914 Jacques Straub: Drinks. Seite 41. Union League Cocktail.
1 dash orange bitters.
1/3 jigger port wine.
2/3 jigger Tom gin. Stir well.
1915 John B. Escalante: Manual del cantinero. Seite 26. Princeton Cocktail.
(Prinsenton cockteil)
USE UN VASO DE LOS DE REFRESCO
Echese la necesaria cantidad de hielo en pedacitos par[a]
mediar el vaso, y agréguese:
[…] . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 cucharada.
[…ca] . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 copita
[Mézclese] todo con una cuchara, cuélese en una copa de
[las de] cocktail, y sírvase.
1916 Jacob Abraham Grohusko: Jack’s Manual. Seite 65. Princeton Cocktail.
Gin cocktail with one squirt of seltzer on top.
Seite 50. Gin Cocktail.
1 dash Bitters
100% Gordon Dry Gin
1/2 glass cracked ice.
Stir and strain; twist a piece of lemon peel and serve.
1916 Jacob Abraham Grohusko: Jack’s Manual. Seite 72. Union League Cocktail.
1 dash Orange Bitters
40% Port Wine
60% Tom Gin.
Stir well.
1917 Hugo R. Ensslin: Recipes for Mixed Drinks. Seite 26. Princeton Cocktail.
2 dashes Lime Juice
1 jigger El Bart Gin
Shake well in a mixing glass with cracked ice, strain into cocktail glass and
serve with an olive.
1920 Anonymus: Good Cheer. Seite 23. Union League Cocktail.
1 dash orange bitters.
1/3 shot port wine.
2/3 shot Torn gin. Stir well.
1923 Harry McElhone: „Harry“ of Ciro’s ABC of Mixing Cocktails. Seite 56. Princeton Cocktail.
2 dashes of Orange Bitters, 1 teaspoonful of Port
Wine, 1 glass of Old Tom Gin.
Shake well and strain. Squeeze lemon peel on
top.
1926 Anonymus: The Cocktail Book. Seite 24. Princeton Cocktail.
Use Mixing Glass.
THREE dashes orange bitters; three-
quarters Tom gin. Fill -with ice, mix,
and strain into a cocktail glass. Add one-
quarter port wine carefully, and let it settle
to bottom before serving.
1926 Harry McElhone: Harry’s ABC of Mixing Cocktails. Seite 73. Princeton Cocktail.
2 dashes of Orange Bitters, 1 teaspoonful of Port
Wine, 1 glass of Old Tom Gin.
Shake well and strain. Squeeze lemon peel on
top.
1927 Anonymus: El arte de hacer un cocktail. Seite 60. Princeton.
Vasito de ginebra inglesa.
1 ó 2 gotas Orange bitters.
Chorrito de agua mineral carbonatada.
Bátase bien y sírvase.
1927 Anonymus: El arte de hacer un cocktail. Seite 74. Union Club.
Gota de Orange bitters.
1/3 vino Oporto.
2/3 ginebra.
Bien batido.
1927 Anonymus: The Cocktail Book. Seite 24. Princeton Cocktail.
Use Mixing Glass.
THREE dashes orange bitters; three-
quarters Tom gin. Fill with ice, mix,
and strain into a cocktail glass. Add one-
quarter port wine carefully, and let it settle
to bottom before serving.
1927 Harry McElhone: Barflies and Cocktails. Seite 54. Princeton Cocktail.
2 dashes of Orange Bitters, 1 teaspoonful of Port Wine,
1 glass of Old Tom Gin.
Shake well and strain. Squeeze lemon peel on top.
1927 Jean Lupoiu: 370 recettes de cocktails. Seite 75. Princeton Cocktail.
1 jet Porto Blanc, 2 jets Bitter Orange,
1 verre Old Tom Gin.
1927 Piero Grandi: Cocktails. Seite 48. Princeton Cocktail.
2 gouttes d’Orange Bitters, une cuillerée à thé
de Port wine, un verre de Old Tom Gin. Mé-
langez bien et versez. Ajoutez un peu de pelure
de citron.
1928 Charles Nicholas Reinhardt: „Cheerio“. Seite 16. Crimson Cocktail.
Mix in a shaker one part dry gin with a dash of
orange bitters. Ice, shake and pour into a glass. Then
pour over this a half portion of Port wine. Allow it to
settle without stirring before serving.
1930 Anonymus – Cocktails by „Jimmy“ Late of Ciro’s London. Seite 64. Princeton.
4 parts Old Tom Gin
1 part Port Wine
2 dashes Orange Bitters per cocktail
Squeeze a piece of lemon peel on top.
1930 Anonymus: Here’s How. Seite 15. Princeton Cocktail.
1/3 shot creme de menthe white. Frappe.
Gin Cocktail with one squirt seltzer on top.
1930 Charles Nicholas Reinhardt: „Cheerio“. Seite 9. Crimson Cocktail.
Mix in a shaker one part dry gin with a dash of orange
bitters. Ice, shake and pour into a glass. Then pour over
this a half portion of Port wine. Allow it to settle without
stirring before serving.
1930 Charlie Roe & Jim Schwenck: The Home-Bartender’s Guide. Seite 59. Princeton Cocktail.
A mixing-glass half-full of fine ice
Three dashes of Orange Bitters
One and a half ponies of Tom Gin
Mix, strain into cocktail glass
Add half a pony Port Wine carefully, and
let it settle in the bottom of the cocktail
before serving
To old Nassau, with best wishes from new Nassau.
We suggest they serve this to the football
team just before game time. Place your money
on the Tiger, boys!
1930 Edgar Baudoin: Les Meilleurs Cocktails. Seite 25. Honolulu Cocktail.
1 jet Porto blanc, 2 jets Bitter orange, 1 verre Old
Tom Gin.
1930 Gerardo Corrales: Club de cantineros. Seite 67. Union League Cocktail.
Gotas orange bitters.
1/3 vino Oporto.
2/3 ginebra Old Tom. Revuélvase.
1930 Gerardo Corrales: Club de cantineros. Seite 57. Princeton Cocktail.
Gin . . . . . . . . . . . . . 3/4 jigger Port . . . . . . . . . . . 1/4 jigger
. Orange Bitters . . . . . 2 dashes
Shake gin and bitters well with ice, strain into chilled cocktail glass, add
port and let settle before serving.
1930 Harry Craddock: The Savoy Cocktail Book. Seite 129. Princeton Cocktail.
2 Dashes Orange Bitters.
1/3 Port Wine.
2/3 Tom Gin.
Stir well and strain into cock-
tail glass. Squeeze lemon peel
on top.
1930 Harry McElhone: Harry’s ABC of Mixing Cocktails. Seite 68. Princeton Cocktail.
2 dashes of Orange Bitters, 1 teaspoonful of Port
Wine, 1 glass of Old Tom Gin.
Shake well and strain. Squeeze lemon peel on
top.
1930 Jere Sullivan: The Drinks of Yesteryear. Seite 26. Princeton.
1/2 Irish Whiskey
1/2 Italian Vermouth
Orange juice
Shake well and strain into cocktail glass.
For Sons of
Old Nassau.
1930 William T. Boothby: „Cocktail Bill“ Boothby’s World Drinks. Seite 70. Princeton.
Gin . . . . . . . . . . . 3/4 jigger Port . . . . . . . . . . 1/4 jigger
. Orange Bitters …2 dashes
Shake gin and bitters well with ice, strain into chilled cocktail glass, add
port and let settle before serving.
1931 Albert Stevens Crockett: Old Waldorf bar Days. Seite 157. Princetone.
After a college somewhere in New Jersey, which used to
send a lot of young men to the Waldorf Bar. Or, at least,
they came.
Dash of Orange Bitters
Two-thirds jigger Tom Gin
Stir; strain; fill with Seltzer
1931 Albert Stevens Crockett: Old Waldorf bar Days. Seite 168. Union League.
Dash of Orange Bitters
One-third Port Wine
One-third Tom Gin
Stir; strain
Seite 103:
The Waldorf Bar served a Racquet Club, a Riding
Club and a Union League Club cocktail, thus honoring
certain social and representative New York institutions.
1932 James A. Wiley: The Art of Mixing. Seite 33. Princeton Cocktail.
Pinch 2 dashes of orange bitters into 1 teaspoon-
ful of Port Wine, add 1 portion of Gin, plenty
ice, wave shaker and pour.
1932 Jimmy: The Green Cocktail Book. Seite 64. Princeton.
4 parts Old Tom Gin
1 part Port Wine
2 dashes Orange Bitters per cocktail
Squeeze a piece of lemon peel on top.
1933 Anonymus: Hollywood’s Favorite Cocktails. Seite 23. Hi Ho Cocktail.
2 Dashes Orange Bitters
1/3 Port Wine
2/3 Tom Gin
Stir well and strain into cocktail
glass. Squeeze lemon peel on
top.
1933 Anonymus: Lest We Forget. Seite 18. Princeton Cocktail.
Use Mixing Glass
Two dashes orange bitters.
Three-quarters gin.
Fill with ice.
Strain into cocktail glass; add one good
dash of port wine carefully and let it settle to
the bottom before serving. Lemon on top.
1933 Anonymus: O’Dell’s Book of Cocktails and Fancy Drinks. Seite 106. Princeton Cocktail.
2 dashes Orange Bitters,
Teaspoonful of Port Wine,
Glass of Old Tom Gin.
1933 Anonymus: The Bartender’s Friend. Seite 115. Princeton Cocktail.
Tom Gin Into a shaker put some fine ice, 1 stiff
Port Wine jigger of gin, and 2 dashes of bitters.
Orange Bitters Shake and strain into a cocktail glass.
. Carefully slip into the glass 1 teaspoon-
. ful of port so that it will settle grad
. ually.
1933 Anonymus: The Cocktail Book. Seite 24. Princeton Cocktail.
Use Mixing Glass.
THREE dashes orange bitters; three-
quarters Tom gin. Fill with ice, mix,
and strain into a cocktail glass. Add one-
quarter port wine carefully, and let it settle
to bottom before serving.
1933 Antonio Josa: Cocktelera Universal. Seite 32. Mariposa Cocktail.
1/3 de vino de Oporto.
1/3 de Dry Gin.
1/3 de Orange Bitters.
1933 George A. Lurie: Here’s How. Seite 67. Princeton.
Gin . . . . . . . . . . 3/4 jigger Port . . . . . . . . . . . 1/4 jigger
. Orange Bitters . . . 2 dashes
Shake gin and bitters well with ice, strain into chilled cock
tail glass, add port and let settle before serving.
1933 Harry Craddock: The Savoy Cocktail Book. Seite 129. Princeton Cocktail.
2 Dashes Orange Bitters.
1/3 Port Wine.
2/3 Tom Gin.
Stir well and strain into cock-
tail glass. Squeeze lemon peel
on top.
1933 Jacob Abraham Grohusko: Jack’s Manual. Seite 105. Union League Cocktail.
1 dash orange bitters
40% port wine
60% gin
Stir well.
1934 American Traveling Mixologists (Charles C. Mueller, Al Hoppe Sr., A. V. Guzman & James Cunningham): Pioneers of Mixing at Elite Bars 1903-1933. Princeton. 2/3 Brandy; 2 dashes Italian vermouth; 2 dashes pineapple juice; Dash bokers or picon bitters; Glass No. 1. Shake.
1934 Anonymus: A Life-Time Collection of 688 Recipes for Drinks. Seite 49. Union League Cocktail.
1 dash Orange Bitters 2/3 jigger Tom Gin. Stir
1/3 jigger Port Wine well
1934 Anonymus: The Complete Bartender’s Guide. Seite 114. Princeton Cocktail.
(Use mixing glass.)
2 dashes orange bitters.
3/4 Tom gin.
Fill with ice; strain into cocktail glass; add 1 good dash of port
wine carefully and let it settle to the bottom before serving;
lemon on top.
1934 Charles Nicholas Reinhardt: Punches and Cocktails. Seite 9. Crimson Cocktail.
Mix in a shaker one part dry gin with a dash of orange
bitters. Ice, shake and pour into a glass. Then pour over
this a half portion of Port wine. Allow it to settle without
stirring before serving.
1934 Harry Jerrold Gordon: Gordon’s Cocktail and Food Recipes. Seite 96. Princeton Cocktail No. 1.
1 Gin
1 French Vermouth
Ice. – Add Juice of 1/2 Lime. Stir, strain
and serve.
Place an Olive in the glass if desired.
1934 Harry Jerrold Gordon: Gordon’s Cocktail and Food Recipes. Seite 96. Princeton Cocktail No. 2.
2 Gin
1 Port Wine
Orgeat Bitters, 3 Dashes
Ice. – Stir, strain. Add a Lemon Twist.
1934 Harry McElhone: Harry’s ABC of Mixing Cocktails. Seite 81. Princeton Cocktail.
2 dashes of Orange Bitters, 1 teaspoonful of Port
Wine, 1 glass of Old Tom Gin.
Shake well and strain. Squeeze Lemon Peel on
top.
1933 Jacob Abraham Grohusko: Jack’s Manual. Seite 105. Union League Cocktail.
1 dash orange bitters
40% port wine
60% gin
Stir well.
1934 Jean Robert Meyer: Bottoms Up. Seite 29. Princeton Cocktail.
Two or three dashes of orange bitters,
one or two ounces of gin, half ounce of
port wine. Shake and strain into cocktail
glass.
1934 Patrick Gavin Duffy: The Official Mixer’s Manual [collectic1806]. Seite 72. Princeton Cocktail.
2 Dashes Lime Juice
1 Jigger Gin
1 Jigger French Vermouth
Stir well with cracked ice, strain into glass
and serve with an Olive.
Use glass number 4
1934 Magnus Bredenbek: What Shall We Drink. Seite 27. Princeton Cocktail.
Anyone would feel like a „Tiger“ after a game with Yale,
for instance, drinking this Princeton concoction: Into a tumb-
ler with cracked ice pour one and a half ounces of Gin, pre-
ferably „dry,“ a quarter teaspoon of Orange Bitters, a tea-
spoon of „gum,“ and stir well to chill and mix ingredients.
Strain into cocktail glass and top off with a half ounce of
Port Wine, or Benedictine or Catawba, if you prefer, floating
it on top of the Gin. A bit of lemon peel is nice.
1934 Patrick Gavin Duffy: The Official Mixer’s Manual. Seite 72. Princeton Cocktail.
2 Dashes Lime Juice
1 Jigger Gin
1 Jigger French Vermouth
Stir well with cracked ice, strain into glass
and serve with an Olive.
Use glass number 4
1934 Tom & Jerry: How to Mix Drinks [collectiv1801]. Seite 114. Princeton Cocktail.
(Use mixing glass.)
2 dashes orange bitters.
3/4 Tom gin.
Fill with ice; strain into cocktail glass; add 1 good dash of port
wine carefully and let it settle to the bottom before serving;
lemon on top.
1934 William T. Boothby: „Cocktail Bill“ Boothby’s World Drinks. Seite 86. Hi Ho.
Gin . . . . . . . . . . . . . . . 1/2 jigger Port Wine . . . . . . . . 1/4 jigger
. Orange Bitters . . . . . . 1 dash
Shake well with ice, strain into chilled cocktail glass and serve.
1934 William T. Boothby: „Cocktail Bill“ Boothby’s World Drinks. Seite 139. Princeton.
Gin . . . . . . . . . . . . . . . 3/4 jigger Port . . . . . . . . . . . . . . . . 1/4 jigger
. Orange Bitters . . . . . . 2 dashes
Shake gin and bitters well with ice, strain into chilled cocktail glass,
add Port and let settle before serving.
1935 Albert Stevens Crockett: The Old Waldorf-Astoria Bar Book. Seite 75. Union League.
Dash of Orange Bitters
One-third Port Wine
Two-thirds Tom Gin (Stir)
Seite 22:
The Waldorf Bar served a Racquet Club, a Riding Club
and a Union League Club cocktail, thus honoring certain
social and representative New York institutions.
1935 Gustav Selmer Fougner: Along the Wine Trail. Seite 218. Porto Dash.
Two parts Dry Gin
One part Port Wine
One dash orange bitters
1935 Leo Cotton: Old Mr. Boston. Seite 103. Princeton Cocktail.
1 Jigger Old Mr. Boston Dry
Gin
1 Jigger French Vermouth
2 Dashes Lime Juice
Stir well with cracked ice and strain
into 3 oz. Cocktail glass and serve
with an Olive.
1935 O. Blunier: The Barkeeper’s Golden Book. Seite 128. Princeton.
2/3 Gin
1/3 Porto
2 ds. Orange Bitter
1936 Anonymus: Cocktails, Drinks and Snacks. Seite 11. Princeton Cocktail No. 1.
2 oz. Gin
1 oz. French Vermout
Ice, add juice of 1-2 lime, stir, strain into cocktail glass,
add one olive.
1936 Bill Edwards: Drinks. Seite 57. Princeton.
4 parts Old Tom Gin
1 part Port Wine
2 dashes Orange Bitters per cocktail
Squeeze a piece of lemon peel on top.
1936 Frank Meier: The Artistry of Mixing Drinks. Seite 37. Princeton.
In mixing-glass: a dash of Or-
ange Bitters, half Gin, half white
Port; stir slightly and serve.
1937 Julio Castro: Autococktail „Castro“. Seite 32. Calamuchita.
R. 1/2 Ginebra Rancho
1/2 Oporto Real 1820 (etiqueta gris)
1 Chorrito de Bitter Aromatique Herwig
Sírvase en copa No 7.
1937 Salvador Trullos Mateu: Recetario internacional de cockt-tails. Seite 124. Union League Cock-Tail.
Gotas orange bitters.
Tercera parte vino Oporto.
Dos terceras partes ginebra Old Tom.
Revuélvase.
1938 Anonymus: Cocktails. Seite 5. The Princeton Cocktail.
1 Pony Gin
1/2 Pony White Creme de Menthe
Serve In a highball glass with ice. Fill with
seltzer.
1938 Hyman Gale & Gerald F. Marco: The How and When. Seite 135. Princeton Cocktail.
3/4 Dry Gin
1/4 Port Wine
2 dashes Orange Bitters
Shake well
Strain into Cocktail Glass
Dash with Port
1940 Anonymus: Professional Mixing Guide. Seite 48. Princeton Cocktail.
3/4 Gin, 1/4 Port Wine, 2 dashes Or-
ange Bitters. Stir thoroughly in
cracked ice and strain into cocktail
glass. Twist Lemon Peel on top, for oil.
Seite 9:
Orange bitters, Lemon bitters and
Lime bitters are important as flavorings
in a number of different drinks, particularly
when a fragrant aroma is sought.
For example, you can’t make a Princeton
cocktail without Orange bitters, or
a New Orleans cocktail without Peychaud’s,
any more than you can make a
genuine Manhattan without Angostura
Bitters.
1940 Crosby Gaige: Crosby Gaige’s Cocktail Guide. Seite 91. Princeton Cocktail.
3/4 part Gin
1/4 part Port Wine
2 dashes Orange Bitters
Stir thoroughly in cracked ice and
strain into cocktail glass. Garnish with a twist of lemon
peel.
1940 Patrick Gavin Duffy: The Official Mixer’s Manual. Seite 72. Princeton Cocktail.
2 Dashes Lime Juice
1 Jigger Gin
1 Jigger French Vermouth
Stir well with cracked ice, strain into glass
and serve with an Olive.
Use glass number 4
1944 Harmann Burney Burke: Burke’s Complete Cocktail & Drinking Recipes. Seite 96. Princeton Cocktail No. 1.
1 Gin
1 French Vermouth
Ice. — Add Juice of 1/2 Lime. Stir, strain
and serve.
Place an Olive in the glass if desired.
1944 Harmann Burney Burke: Burke’s Complete Cocktail & Drinking Recipes. Seite 96. Princeton Cocktail No. 2.
2 Gin
1 Port Wine
Orgeat Bitters, 3 Dashes
Ice. — Stir, strain. Add a Lemon Twist.
1944 Nick Thomas: Bartender’s Friend. Princeton.
1 oz. Dry Gin
1 oz. Port Wine
1 Dash Orange Bitters
1948 David A. Embury: The Fine Art of Mixing Drinks. Seite 248. Princeton.
1 part Port
3 parts Gin
2 dashes Orange Bitters to each drink
Authorities differ as to the proper mixing of this drink.
Under one version, all the ingredients are stirred together;
under another version the gin and bitters are
shaken with crushed ice, poured into a chilled cocktail
glass, and the port is then poured into the glass
and allowed to settle through the gin and bitters. A
twist of lemon over the top.
1948 Hilario Alonso Sanchez: El arte del cantinero. Seite 351. Princeton No. 1.
1 parte de ginebra.
1 parte de vermouth fran-
cés.
El jugo de 1/2 limón criollo.
Hielo. Revuélvase, cuéle-
se y sírvase, poniéndose en
la copa, si la desean, una
aceituna.
1948 Hilario Alonso Sanchez: El arte del cantinero. Seite 351. Princeton No. 2.
2 partes de ginebra.
1 parte de vino de Oporto.
3 chorros de Orgeat Bitters.
Hielo. Revuélvase, cuéle-
se y sírvase con una tira re-
torcida de cascara de limón
francés.
1948 Hilario Alonso Sanchez: El arte del cantinero. Seite 351. Princeton No. 3.
1/3 vasito menta blanca fra-
ppé.
Gin coctel con agua Setz
arriba.
1948 Hilario Alonso Sanchez: El arte del cantinero. Seite 398. Union League.
1/3 vino de Oporto.
2/3 Ginebra Old Tom.
Gotas de Orange Bitters.
Hielo. Revuélvase, cuéle-
se y sírvase.
1948 Trader Vic: Bartender’s Guide. Seite 137. Hi Ho Cocktail.
1 oz. gin 1/2 oz. white port
. 1 dash orange bitters
Shake with cracked ice; strain into chilled cocktail glass.
1948 Trader Vic: Bartender’s Guide. Seite 170. Princeton Cocktail 1.
1 1/2 oz. gin 1/2 oz. port wine
. 2 dashes orange bitters
Shake gin and orange bitters with cracked ice; strain into
chilled cocktail glass; add port and let settle before pouring.
1948 Trader Vic: Bartender’s Guide. Seite 170. Princeton Cocktail 2.
1 1/2 oz. gin 1 1/2 oz. French vermouth
. 2 dashes lime juice
Stir with cracked ice; strain into chilled double cocktail
glass. Serve with olive.
1949 Anonymus: Professional Mixing Guide. Seite 51. Princeton Cocktail.
2 dashes Orange bitters, 3/4 Gin,
1/4 Port Wine, stir thoroughly in
cracked ice and strain into a cock-
tail glass. Twist Lemon Peel on top
for oil
1949 Harry Schraemli: Das grosse Lehrbuch der Bar. Seite 420. Princeton-Cocktail.
2 d. Orangebitter, 1/3 Portwein, 2/3 Gin. Kurz schütteln.
Das Aroma von einem Stückchen Zitronenschale darauf
pressen.
1950 Ted Shane: Authentic and Hilarious Bar Guide. Seite 69. Princeton.
1 jigger French Vermouth 2 dashes Lime Juice
. 1 jigger Gin
Stir with cracked ice and strain. Serve with olive.
1951 Anonymus: L’abc per miscelare i cocktails. Seite 44. Princeton.
2 spruzzi di Bitter d’arancio, un cucchiaino
di Porto, un bicchierino di Old Rider’s Gin.
Scuotere bene , colare e servire con buccia
di limone.
1951 Ted Saucier: Ted Saucier’s Bottoms Up. Seite 197. Princeton.
2/3 dry gin
Dash orange bitters
Serve in Delmonico glass. Add ice. Stir, and fill
with club soda.
1952 Anonymus: Cocktails. Seite 89. Princeton.
Dans le verre à mélange:
Un trait d’orange bitters,
1/2 de gin,
1/2 de porto blanc,
Remuer vivement et servir.
1953 Anonymus: Esquire’s Handbook for Hosts. Seite 125. Princeton.
Dash of orange bitters
2/3 jigger Tom gin
Stir; fill with seltzer
1953 Anonymus: Esquire’s Handbook for Hosts. Seite 125. Union League.
Dash of orange bitters
1/3 port wine
2/3 Tom gin (stir)
1953 Anonymus: The U.K.B.G. Guide to Drinks. Seite 78. Princeton.
2/3 Gin.
1/3 Port Wine.
Dash Orange Bitters.
Lemon Peel on top.
Stir and Strain.
1953 David A. Embury: The Fine Art of Mixing Drinks. Seite 257. Princeton.
1 part Port
3 parts Gin
2 dashes Orange Bitters to each drink
Authorities differ as to the proper mixing of this drink. Under one
version, all the ingredients are stirred together; under another version
the gin and bitters are shaken with crushed ice, poured into a chilled
cocktail glass, and the port is then poured into the glass and allowed
to settle through the gin and bitters. A twist of lemon over the top.
1953 „Kappa“: Bartender’s Guide to Mixed Drinks. Seite 98. Princeton Cocktail.
1 oz. Dry Gin
1 oz. Dry Vermouth
Juice 1/2 Lime
Stir well with cracked Ice and strain into 3 oz. Cock-
tail glass.
1953 Leo Cotton: Old Mr. Boston Official Bartender’s Guide. Seite 53. Crimson Cocktail.
1 1/2 oz. Old Mr. Boston Dry Gin
2 Teaspoons Lemon Juice
1 Teaspoon Grenadine
Shake well with cracked Ice and strain
into 3 oz. Cocktail glass, leaving
enough room on top to float 3/4 oz.
Port Wine.
1953 Leo Cotton: Old Mr. Boston Official Bartender’s Guide. Seite 119. Princeton Cocktail.
1 oz. Old Mr. Boston Dry Gin
1 oz. French Vermouth
Juice 1/2 Lime
Stir well with cracked Ice and strain
into 3 oz. Cocktail glass.
1955 Anonymus: The U.K.B.G. Guide to Drinks. Seite 78. Princeton.
2/3 Gin.
1/3 Port Wine.
Dash Orange Bitters.
Lemon Peel on top.
Stir and Strain.
1956 Patrick Gavin Duffy: The Official Mixer’s Manual. Seite 59. Princeton.
1 Jigger Dry Gin
1/3 Jigger Port
2 Dashes Orange Bitters
Stir with ice and strain into glass.
Serve with a twist of Lemon Peel.
1957 Henri Barman: Cocktails et autres boissons mélangées. Seite 75. Princeton.
Shaker, glace
3/4 Dry Gin
1/4 Porto
2 traits Orangebitter
Bien frapper au shaker et
passer dans verre à cocktail.
Essence de citron.
Mélangeur électr. : voir note.
1957 Lawrence Blochman: Here’s How. Seite 48. Princeton.
2 parts gin 1 part port wine
. 2 dashes orange bitters
Stir with ice, strain, and serve in a cocktail glass with a
twist of lemon peel. Use only one dash of bitters and
you may call this a Porto Dash. The barman at Henri’s
in New York does.
1960 Anonymus: The U.K.B.G. Guide to Drinks. Seite 78. Princeton.
2/3 Gin.
1/2 Port Wine.
Dash Orange Bitters.
Lemon Peel on top.
Stir and Strain.
1963 Luigi Veronelli: I cocktails. Seite 225. Princeton Cocktail.
1 bicchiere e 1/2 di old-tom gin
1/2 bicchiere di porto bianco
2 gocce di orange bitter
ghiaccio a cubetti
Introdurre qualche cubetto di ghiaccio nel mixer. Versare
il gin ed il porto e mescolarli usando l’apposito cucchiaio;
aggiungere l’orange bitter. Mescolare piuttosto forte, lasciar
riposare uno o due secondi, riprendere infine a mescolare
ma lentamente. Servire subito.
1963 Luigi Veronelli: I cocktails. Seite 260. Union League Cocktail.
1 bicchiere e 1/3 di old-tom gin
2/3 di bicchiere di porto bianco
4 gocce di orange bitter
ghiaccio a cubetti
Introdurre qualche cubetto di ghiaccio nel mixer. Versare
l’old-tom gin ed il porto e mescolarli usando l’apposito
cucchiaio; aggiungere l’orange bitter. Mescolare piuttosto
forte, lasciar riposare uh secondo, riprendere infine a
mescolare ma lentamente. Servire subito.
1964 Anonymus: Manual del Bar. Seite 140. Princeton.
2/3 Dry Gin.
1/3 Vino Oporto.
2 golpes de Bitter Orange.
Piel de limón retorcida.
Vaso mezclador.
1965 Anonymus: The U.K.B.G. Guide to Drinks. Seite 81. Princeton.
2/3 Gin.
1/3 Port Wine.
Dash Orange Bitters.
Lemon Peel on top.
MIXING GLASS.
1965 Robert London & Anne London: Cocktails and Snacks. Seite 39. Princeton Cocktail.
1 1/2 ounces dry gin 2 dashes orange bitters
1/2 ounce port wine
Stir with cracked ice. Strain into cocktail glass. Serve with twist of
lemon peel.
1972 Leo Cotton: Old Mr. Seite 78. Princeton Cocktail.
1 oz. Old Mr. Boston Dry Gin
1 oz. Dry Vermouth
Juice 1/2 Lime
Stir will with cracked ice and strain
into 3 oz. cocktail glass.
1976 Anonymus: International Guide to Drinks. Seite 61. Princeton.
2/3 gin
1/3 port wine
Dash orange bitters
Twist lemon peel
Mixing glass
1976 Harry Craddock: The Savoy Cocktail Book. Seite 129. Princeton Cocktail.
2 Dashes Orange Bitters.
1/3 Port Wine.
2/3 Gin.
Stir well and strain into cocktail
glass. Squeeze lemon peel
on top.
1977 Stan Jones: Jones‘ Complete Barguide. Seite 261. Crimson Cocktail.
Cocktail Glass Shake
1-1/2 oz gin
1/4 oz lemon juice
1/4 tsp sugar
Float 3/4 oz port wine
1977 Stan Jones: Jones‘ Complete Barguide. Seite 373. Princeton.
Cocktail Glass Stir
1-1/2 oz gin
1 oz port
2 dashes orange bitters
Lemon twist optional
Variation
1 oz gin
1 oz dry vermouth
1/2 oz lime juice
Olive
Variation
Cocktail Glass Stir
Hiball Glass Build
1-1/2 oz Old Tom gin
2 dashes orange bitters
Fill with soda, ice
1979 Fred Powell: The Bartender’s Standard Manual. Seite 68. Princeton Cocktail.
1 jigger Gin
1/3 jigger Port
2 Dashes Orange Bitters
Stir with ice. Strain into
cocktail glass. Serve with a
twist of lemon peel.
2008 Anthony Giglio & Jim Meehan: Mr. Boston. Seite 64. Crimson Cocktail. 1 1/2 oz. Gin; 2 tsps. Lemon Juice; 1 tsp. Grenadine; 3/4 oz. Port. Shake first three ingredients, strain, float the port on top.
explicit capitulum
*