Inventur Literatur

Inventur Nr. 1 vom 18. Oktober 2015

Inventur.

Seit der Veröffentlichung unseres Beitrags über im Internet einsehbare historische Bücher sind weitere 28 verfügbar geworden. Wir bringen unsere Bibliographie auf den neuesten Stand.

Im folgenden erhaltet Ihr eine Auflistung derjenigen Bücher, die inzwischen im Internet verfügbar geworden sind. Unsere bereits zuvor veröffentlichte Bibliographie haben wir entsprechend aktualisiert.

Literatur im 19. Jahrhundert vor Harry Johnson (1827 – 1881)

[1855] P. Duplais: Traité des liqueurs et de la distillation des alcools ou le liquoriste & le distillateur modernes contenant Les precédés les plus nouveaux por la Fabrication des Liqueurs françaises et étrangères; Fruits à l’eau-de-vie et au sucre; Sirops, Conserves, Eaux, Esprits parfumés, Vermouts et Vins de Liqueur; Anisi que la description compléte des operations necessaires pour la distillation de touts les alcools. Tome Premier. Versailles & Paris, 1855.

http://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz/1855-Traite-des-liqueurs-et-de-la-distillation-des-alcools-ou-Le-liquoriste-et-le-distillateur-modernes-1855

[1857] Anonymus: The Bordeaux Wine and Liquor Dealers‘ Guide. A Treatise on the Manufacture and Adulteration of Liquors. New York, Mabie & Co., 1857.

http://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz/1857-The-Bordeaux-wine-and-liquor-dealers-guide

[1863] Pierre Lacour: The Manufacture of Liquors, Wines, and Cordials, Without the Aid of Destillation. Also the Manufacture of Effervescing Beverages and Syrups, Vinegar, and Bitters. New York, Dick & Fitzgerald, 1863.

http://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz/1863-The-manufacture-of-liquors-wines-and-cordials

[1868] M. La Fyette Byrn: The Complete Practical Distiller: Comprising The Most Perfect and Exact Theoretical and Practical Description of the Art of Destillation and Rectification; Including All of The Most Recent Improvements in Distilling Apparatus; Instructions for Preparing Spirits From the Numerous Vegetables, Fruits, &c. Directions For the Distillation and Preparation of All Kinds of Brandies and Other Spirits, Spirituous and Other Compounds, Etc., Etc. All of Which Is So Simplified That It Is Adapted Not Only to the Use of Extensive Distillers, But for Every Farmer, or Others Who May Wish to Engage in the Art of Distilling. Philadelphia, Henry Carey Baird, 1868.

http://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz/1868-The-complete-Practical-Distiller

[1879] Henry Vizetelly: Facts About Champagne and Other Sparkling Wines, Collected During Numerous Visits to the Champagne and Other Viticultural Districts of France, and the Proncipal Remaining Wine-Producing Country of Europe. London, Ward, Lock and Co, 1879.

http://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz/1879-Facts-About-Champagne-and-Other-Sparkling-Wines

Literatur ab Harry Johnson bis zur Jahrhundertwende (1882 – 1899)

 [1890] Anonymus: Bowlen und Pünsche zum Manöver- und Feldgebrauch der deutschen Armee. Ein Rezeptbüchlein zur Bereitung von allerlei stärkenden Getränken, gesammelt aus den Kursen der Feldatillerie-Schießschule zu Jüterbog. Mit einem Anhange gastronomischen Inhaltes. Ohne Ort (Leipzig?), Ohne Jahr.

http://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz/1890ca-Bowlen-und-Punsche

[1899] Anonymus: Hegenbarth’s Getränkebuch. Eine Sammlung zeitgemäßer Vorschriften zu Herstellung von Bowlen, Punsch u. Sonstigen Mischgetränkengetränken. Mit besonderer Berücksichtigung der in- und ausländischen Kaffeehaus- sowie der Apfel- und Fruchtwein-Getränke. Plauen Dresden, Max Hegebarth’s Verlag, 1899.

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Literatur im 20. Jahrhundert bis zum Beginn der Prohibition (1900 – 1919)

[1901] Anonymus: The Cocktail Book : A Sideboard Manual for Gentlemen. Boston, L. C. Page & Company, 1901. Laut Copyright abweichend von der Titelseite 1900.

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[1902] Anonymus: The Cocktail Book : A Sideboard Manual for Gentlemen. Boston, John Macqueen, 1902.

http://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz/1902-The-Cocktail-Book-a-Sideboard-Manual-for-Gentlemen

[1903] Edward Spencer: The Flowing Bowl. A Treatise on Drinks of All Kinds and of All Periods, Interspersed with Sundry Anecdotes and Reminiscences. London, Grant Richards, 1903.

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[1909] Jorge Casparò: Guia practica del cantinero (Bar-Tender). Monterrey, 1909.

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[1910] E. Moreno: Manual del Cantinero o Cocktelero Perfecto. Manual utilisimo e indispensable para todos aquellos que se dediquen o deseen dedicarse a la preparación de toda clase de bebidas compuestas, refrescos, helados, aperitivos, refrigerantes, etc., etc. José Lòpez Rodriguez, Habana, ohne Jahr.

http://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz/1910-Manual-del-Cantinero-o-Cocktelero-Perfecto

[1913] Bartender’s Association of America: Bartender’s Manual. Ohne Ort, 1913.

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[1918] Anonymus: „Home Brewed“ Wines and Beers and Bartender’s Guide. Secrets of Liquor Trade. Complete Directions and Recipes for Making all Kinds of Wines, Beers, Liquors, Brandies, Cordials, Syrups, Extracts, etc. Detroit & Windson, John Smith & Company, ohne Jahr.

http://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz/1918-Home-Brewed-Wines-and-Beers-and-Bartender-s-Guide

Literatur zu Zeiten der Prohibition (1920 – 1933)

[1920] Anonymus: Down the Hatch! Drinks as Mixed by „Paul“ of the Well Known Remos (Popular Gin Fizz Palace) New Orleans, LA.

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[1923] Harry McElhone: „Harry“ of Ciro’s ABC of Mixing Cocktails. London, Dean & Son Ltd, 1923.

http://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz/1923-Harry-of-Ciro-s-ABC-of-mixing-cocktails-second-impression

[1926] Anonymus: The Cocktail Book. A Sideboard Manual for Gentlemen. London, John Hamilton Ltd., 1926.

http://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz/1926-The-Cocktail-Book-new-and-revised-edition-3rd-imp1

[1927] Frederick Davies & Seymour Davies: Drinks of all Kinds. Hot and Cold for All Seasons. London, Sir Isaac Pitman & Sons ltd., ohne Jahr.

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[1927] Paul Fouassier: Pour le Distillateur le Débitant, Le Barman. Formules, recettes, procédés, „trucs“ et tours de mains des professionnels et des amateurs. Paris, Dunod, 1927.

http://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz/1927-Pour-Le-Distillateur-Le-Debitant-Le-Barman-by-Paul-Fouassier

[1927] Piero Grandi: Cocktails. 3. Auflage, Roma, 1927.

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[1932] William C. Feery: Wet Drinks for Dry People. A Book of Drinks Based on the Ordinary Home Supplies. Chicago, The Baxner Press, 1932.

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[1933] Anonymus: Cocktail Parade. Scarborough, NY, Canapé Parade, 1935.

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[1933] Anonymus: The Bartender’s Friend. A Compilation of the Best in Mixology from Reliable Sources, Both New and Old, and Particularly From the Formulary of the Famous Old Grand Opera House Bar, Syracuse, New York. By A Mixer with the collaboration of Patrick W. Guinee, formerly of the Old Iroquoise Bar, Plainfield, N. J. New York, Jarmor Publishing Co, 1933.

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[1933] Anonymus: 300 Drinks and How to Mix ‚em. Internationally Famous Drinks Collected from Authoritative Sources. Cincinnati, Kaeser & Blair Inc., 1933.

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[1933] Antonio Josa: Cocktelera Universal. Recetario Artístico de Cocktails. Valencia, Tipographia „El Turia“, 1933.

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[1933] Harry Todd: Mixer’s Guide. A Pleasing Drink Tickles the Palate and Warms the Heart. 601 Selected Recipes for Mixed Drinks. Los Angeles, Verry & Beswick Inc., 1933.

http://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz/1933-Mixer-s-Guide

Literatur nach der Prohibition bis zum Eintritt der USA in den 2. Weltkrieg (1934 – 1941)

[1936] Elvezio Grassi: 1000 Misture. Bologna, Licino Capelli, 1936.

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[1937] Julio Castro: Autococktail „Castro“. Recetario moderno para la preparacion de toda clase de cocktails. 450 cocktails diferentes. Buenos Aires, 1937.

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Hallo, ich bin Armin, und in meiner Freizeit als Blogger, freier Journalist und Bildungstrinker möchte ich die Barkultur fördern. Mein Schwerpunkt liegt auf der Recherche zur Geschichte der Mischgetränke. Falls ich einmal eine Dir bekannte Quelle nicht berücksichtigt habe, und Du der Meinung bist, diese müsse berücksichtigt werden, freue ich mich schon darauf, diese von Dir zu erfahren, um etwas Neues zu lernen.